Lees nu:
- Wat is bone broth
- Waarom is bone broth populair?
- Zelf bone broth maken
- Geen tijd om het zelf te maken? Dit zijn kant-en-klare opties
Bone broth is de laatste tijd steeds populairder geworden, maar eigenlijk is het allesbehalve nieuw. Deze voedzame bouillon wordt al eeuwenlang gebruikt in verschillende keukens en staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Of je nu op zoek bent naar iets dat goed is voor je huid, darmen of gewrichten. Of gewoon zin hebt in een verwarmend drankje met extra pluspunten: bone broth is het proberen waard. In deze blog vertellen we je alles over bone broth, zodat jij het ook eens kunt proberen!
Wat is bone broth?
Als je bone broth vertaalt, zegt het al genoeg: bone broth is een bottenbouillon. Nu klinkt dit niet heel smakelijk, maar is het een zeer voedzame, drinkbare bouillon. De voedzame vloeistof is gemaakt door het sudderen van dierlijke botten, kraakbeen en groenten in water. Tijdens dat proces komen voedingsstoffen als collageen, gelatine en mineralen vrij. Deze stoffen zijn allemaal makkelijk opneembaar voor je lichaam.
Waarom is het populair?
Deze bottenbouillon is puur, voedzaam en sluit aan bij de behoefte aan natuurlijke producten die van binnenuit goed doen. Dit zijn de voordelen als je bone broth drinkt:
- Ondersteunt je immuunsysteem: het zit boordevol mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium die je weerstand een zetje geven.
- Verbetert gewrichts- en kraakbeenzorg: dankzij collageen en gelatine ondersteunt het je gewrichten en helpt het om je kraakbeen soepel te houden.
- Bevordert een gezonde spijsvertering en darmflora: het helpt je darmen tot rust te brengen en ondersteunt een gezonde spijsvertering.
- Betere huidverzorging en verbeterde haar- en huidelasticiteit: collageen speelt een grote rol in de elasticiteit en stevigheid van je huid en haar.
- Caloriearm én een fijn alternatief voor water of thee
- Ontstekingsremmende eigenschappen: aminozuren als proline en glycine hebben een natuurlijke ontstekingsremmende werking.

Zelf bone broth maken
Wil je het zelf een keer proberen? Dan hebben we hier een klein basisrecept voor je.
Je hebt ongeveer 1 tot 2 kilo botten nodig. Wat voor soort maakt niet uit, kies wat je lekker vindt. Denk aan mergpijpjes, kippenpootjes of visgraten.
Kies daarna een paar groenten die je lekker vindt en snijd ze grof. Die doe je samen met de botten in een grote pan. Voeg zo’n 3 tot 5 liter water toe en laat het geheel een paar uur sudderen.
Hoelang precies? Dat hangt af van het soort botten dat je gebruikt. Hier een handig overzicht:
- Kip of gevogeltebotten: 8 tot 12 uur
- Runder-, lams- of wildbotten: 12 tot 24 uur
Geen tijd om het zelf te maken? Dit zijn kant-en-klare opties
Heb je geen tijd, of zin, om urenlang een pan te laten sudderen? Geen probleem. Gelukkig zijn er genoeg kant-en-klare broths te koop. Let bij het kiezen van kant-en-klare varianten op de ingrediëntenlijst. Kies voor een bouillon zonder toegevoegde suikers, conserveermiddelen of overmatig zout. Een paar merken die goed scoren op kwaliteit en smaak:
- Fundo: biologisch, laag in zout en boordevol smaak.
- Bone Broth Company: rijk aan collageen, verkrijgbaar in verschillende smaken en makkelijk online te bestellen.
- Planet Paleo: collageenrijke bone broth in poedervorm.
Ga jij het een keer proberen?
Of je nu zelf aan de slag gaat in de keuken of liever een kant-en-klare variant probeert: bone broth is een veelzijdige toevoeging aan je voedingspatroon. Warm, voedzaam en bomvol voordelen. Het biedt net dat extra beetje comfort en ondersteuning. Zeker het proberen waard toch?